מועדון הכדורסל הפועל "שלמה" תל אביב | האתר הרשמי | האיש מאחורי הקולקציה החדשה: ריאיון עם רוי דורון

האיש מאחורי הקולקציה החדשה: ריאיון עם רוי דורון

06/09/2024

ספר קצת מי אתה? איפה אתה גר? 
שמי רוי דורון ואני גר באמסטרדם, הולנד, מ-2014 נולדתי וגרתי בת"א כל הילדות.

מתי התחלת לאהוד את הפועל? 
מגיל קטן בזכות זה שאבא שלי לקח אותי למשחק בבלומפילד. מאז הייתי מנוי לשער 5 בכל השנים שגרתי בישראל. את הכדורסל ליוויתי פיזית בימי אוסישקין. לאחר מכן בעיקר מרחוק דרך המסך, ובמשחקים ששוחקו באירופה כמו בשרלואה ובהמבורג.

ספר על העבודה שלך 
אני עובד בסוכנות העיצוב האמסטרדמרית i-m שמספקת קולקציות אאוט-סורס למותגי ביגוד, וכמעצב פרילנסר. העבודה שלי כמעצב תמיד סובבת שלושה תחומים: אופנה, ספורט וטכנולוגיה, והתפקיד שלי משתנה לפי הפרוייקט אבל תמיד מבוסס על מחקר, עיצוב ופיתוח קונספט מיתוג, ועיצוב מוצר.

איך עבד תהליך עיצוב המדים של הפועל? 
מהר מאוד עברנו מהיכרות אישית לסיעור מוחות מקצועי, ובחנתי את התגובות מתוך המועדון לרעיונות שלי. התחלנו משיחות על הפועל, על העתיד ומשם הסתכלנו אחורה על ההווה עד לעבר הרחוק. השוני הטכני מלעצב למותג ריטייל היה בעיקר במחקר וההבנה של הצרכן והשוק. גם הקצב, הכמויות והחשיפה בישראל הן שונות מאירופה. עם זאת תהליך המחקר, פיתוח הקונספט, השימוש שלי בתוכנת עיצוב האופנה CLO3D ועיצוב הגרפיקות עם Adobe, הסמפלים ושיחות הפידבק, והמראה הכללי של הטק-פק למפעל היה תהליך די זהה לשל כלל המותגים של אופנה מהירה. האיור הטכני של תבניות תפירה לגופיית כדורסל הוא פשוט, ותוך כדי ניסוי ושרטוט של למשל סוג הצווארון, כבר הבנתי את מיקום ושילוב הצבעים. 

 

הפועל ת"א זו זהות שאני מעריץ ומכיר באופן אישי כך שכל תהליך המחקר, פיתוח הקונספט, הפידבקים והחלטות העיצוב, כללו גם אלמנט אישי של ידע, רגשות וכמובן שיתוף הדעה של אוהדים מרבדים שונים בקהל תוך כדי התהליך. באופן כללי הייתה פה בעיקר עבודה של מיתוג והחייאת גרפיקות עם משמעות.

מה היו הדגשים שעבדת לפיהם?
מדים בצבע אדום חלק, פשוט, ברור וללא קשקושים כדי לנסות להיראות מודרני. המיתוג עם הגרפיקה של "הפועל ת-א" הוא רפרנס רטרו לגופייה של שנות ה60- המופלאות של הפועל כדורסל, כדי להדגיש שאוהדי הפועל והמועדון תמיד נאמנים לזהות ולעבר, ולכן גם צעדי ענק קדימה מלווים בהנצחת ההיסטוריה. 

ההדגשים הטכניים של המדים הם קודם כל שיהיה פונקציאונלי, נוח, אוורירי וקליל לאתלטים לשחק את הכדורסל שלהם בביטחון ומבחינת ביצועים. לצד זה, שבאמת ירגישו חיבור למועדון ולשורשים שלו כמו האוהדים שילבשו אותם ביציע. בנוסף ישנם הדגשים טכניים חוקתיים בעיצוב שפתרנו בשיחות מול מנהלת הליגה, כמו התקנות שלה לגדלים ומיקומי גרפיקות על הגופייה. הייתי מחוייב להתחשב גם בנותני החסות של המועדון והמיתוג הקיים שלהם, בשילוב האלמנטים העיצוביים שלנו במראה הכולל של המדים.


פיתוח המיתוג “ ה.ת-א " בקולקציות הלבישים, בשונה מ - HTA, הוא קונספט שמרחיב את טווח הלבישים וההגעה לצרכן של מותג הפועל תל אביב מעבר ליציע, והוא גם הדגשה מרעננת בשפה העברית לכך שהפועל הוא מועדון תל-אביבי בישראל. המדים מייצגים את הפועל ת״א, בעברית. בנוסף, הקהל של הפועל הוא גרעין חזק, אדום ומלוכד מעבר לענף ספורט כזה או אחר.

אילו מסרים רצית להעביר באמצעות העיצוב? 
פשטות וזיכרון של העבר תוך כדי הצעידה קדימה. היה חשוב לי ליצור דרך העיצוב חיבור להיסטוריה ולזהות, לערכים של הקהל ולתרבות המועדון. המדים צריכים לייצג את הפועל, ומכאן לדבר על הפרקט.

עד כמה הנראות של המרצנדייז חשובה לאוהדים לדעתך? מה החזון שלך בנושא? 

כיום חשובה מאוד. גם לאוהדים וגם למנהלי חנות האוהדים. נגמרו הימים של מה שיש, יקנו. ידוע שאוהדי ספורט הם קהל שבוי ואנחנו מכורים להפועל. זה לא אומר שמגיע לנו מוצרים ללא מחשבה עיצובית מבחינת אסתטיקה ופונקציונליות. להפך, האוהדים צמאים לכך. הצבע תמיד יהיה אדום, ערכי המותג לא ישתנו, אבל גזרות, חומרים, צורות, גרפיקות, האווירה והלוק אנד פיל יכולים וצריכים להתפתח עם הלך הרוח של עולם האופנה, הסטייל של תל אביב, טרנדים עולמיים של עיצוב וכמובן טעם האוהדים. יש כמה פלחי קהל-יעד שונים בתוך הקהל של הפועל שקיבלו התייחסות, אבל כולם ככלל רוצים לרכוש פריט שמרגיש שהמועדון שלהם השקיע בהם. זה מעבר למשחק הספורט, מדובר בתרבות המועדון והערכה לקהל התומך. האנשים שמנהלים כיום את המועדון ובעיקר מתן קפלן מאוד דוחפים לפיתוח קו עיצובי איכותי, בניגוד לעבר בו היו שולחים קובץ של הלוגו למפעל מרצ'נדייס והייצור היה בסיסי ע"פ קטלוג מוצרים קיים. החזון שלי תואם לכך ואנחנו עובדים על קולקציות לבוש גם ליציע , וגם לרחוב, לבית ולמקום העבודה. התהליך מתחיל העונה וצפוי רק להשתכלל ולהתפתח עם הזמן לטווח ארוך.    

מה בעצם הקשר בין אופנה לספורט? 
ספורטס-וור החל לצבור פופולריות כבר לפני מאה שנה כאשר טניסאים שונים החלו לעצב בגדי קוטור יקרים ללבישה לספורט עצמו, שהפכו עם הזמן לסטייל ספציפי, אבל פריצת הדרך האמיתית בקולקציות לבוש אקטיבי הגיעה לאחר מלחמת העולם השנייה עם השימוש בניילון ובבדים סינתטיים נמתחים, מה שבאמת השפיע על הביצועים. ביחד עם פיתוח של ציוד לביש פונקציונלי לספורט כגון נעלי ריצה, חליפות אופניים או בגדי שחייה, התחזקה חשיבות הסטייל והאסתטיקה לאתלטים בענפי ספורט שונים וכמובן גם באולימפיאדה. העיצובים החלו לשמש ככלי לתקשור של זהות וערכים, וכך התפתחו מותגי הספורטס-וור שאנחנו מכירים כיום. בכדורסל המותג אייר ג׳ורדן של מייקל ונייקי פיתח את הז'אנר של אופנת כדורסל ושינה את המשחק. לתהליך הזה הייתה השפעה משמעותית על הסגנון שלנו ועל טרנדים עולמיים. בעשורים האחרונים המיזוג של ספורט ואופנה לא רק שיקף שינויים תרבותיים, אלא ממש הניע אותם, הפך ספורטאים לאייקוני סטייל, וחברות של ציוד אתלטי לענקיות אופנה. כיום הקישור הזה מתעלה מעל לתועלת על המגרש ומוליד טרנדים מתמשכים, וגם שם את מותגי הספורטס-וור בטופ של מותגי האופנה המהירה. 

איך התפתחת כמעצב בתעשייה? 

למדתי עיצוב ומיתוג אופנה באוניברסיטת אמסטרדם, בפקולטה לאופנה שנקראת AMFI. סוג של השנקר ההולנדי. כחלק מהסטאז' של התואר עבדתי בסוכנות עיצוב ששמה multiple-identities שבה נחשפתי יותר לעיצוב ספורטס-וור ויכלתי לשלב את העניין שלי באופנה, ספורט וטכנולוגיה. הסטודיו הוקם בלב החלונות האדומים ע"י מעצבים של נייקי פוטבול אירופה, ומובל כיום ע"י ג'קלין הרבלה. לאחר סיום התואר המשכתי לעבוד בסוכנות עם לקוחות שכבר הכרתי מקרוב כגון הנורת'פייס (סטאביו, שווייץ) וטומי הילפיגר (אמסטרדם, הולנד), ובעיקר מתחום הספורטס-וור כגון: נייקי (הילברסום, הולנד) ופומה (הרצו, גרמניה). העבודה שלי כמעצב היא מגוונת לגברים, נשים, ילדים, אתלטים, רקדנים, גיימרים ועוד. פרוייקטים ספציפים שלקחתי בהם חלק לאחרונה היו פיתוח מיתוג לאדידס-לגו ילדים, מרצ'נדייס ללמבורגיני, וטים-וור לקבוצת הגיימינג של פומה קלאוד.9 במקביל בעזרת הניסיון שצברתי בתוכנות לעיצוב ופרזנטציה וירטואלית הקמתי ב2018 ביחד עם קולגות ממדינות שונות באירופה את קולקטיב האופנה הוירטואלית about.to.happen שמבוסס בהולנד, בו אנו לא משתמשים במכונת תפירה וטקסטיל פיזי לעיצובים.

תוכל לתת דוגמאות של פרויקטים שלך בעבר?
עד 2019 למדתי עיצוב אופנה מאפס בצורה פיזית עם גזירת תבניות במספריים, עבדתי עם מכונת תפירה, חיתוכי לייזר, אמברוידרי, דפוס משי על טקסטיל פיזי וכ'ו, תוך כדי למידת תוכנות דיגיטליות. החל מ2019 אני מעצב רק בצורה דיגיטלית בתוכנות שמיועדות לעיצוב אופנה וירטואלית. כדוגמא ליצירה וירטואלית למותג ספורט אציין פרוייקט שלי לנייקי פוטבול ופאריס סן ז'רמן, של תבנית קאט-אנד-סו באפס-פסולת המנצלת את כל שטח בד הדריי-פיט לגזירת התבניות, וכללה פיתוחי AOP בהשראת קווי מתאר של מבנים אייקונים בפאריס

דוגמא לא מעולם הספורט היא לבישי אופנה גבוהה וירטואליים מבדים שלא קיימים עדיין במציאות, כגון סיבים מאצת פירופייה דמויי עור ומשי בטקסטורה, ובעלי מראה של נורי שפיתחנו ב-about.to.happen

אילו טיפים אתה יכול לתת למעצבי אופנת ספורט בתחילת דרכם? 
בגדול כמו אתלטים - להתנסות בפועל, ללמוד כל הזמן, להיכשל, להקשיב לפידבק, ללמוד מהפידבק ולשפר ביצועים, להאמין בעצמך תוך כדי התהליך ולשקף זאת בהגשת התוצר. המשכיות היא קריטית על מנת להתפתח אז לעבוד בקצב תמידי, להשקיע זמן בלעצב רעיונות, במחקר, איסוף השראה ולהינות מהיצירה. בנוסף אני ממליץ על לקחת התמחויות מסחריות, כי הן יתנו לך את הפלטפורמה והכלים של התעשייה לעבור תהליך עם עצמך של התפתחות ולמידה תוך כדי עשייה בפועל.

מילות סיכום לקראת עונת 24/25? 
ברור לכל אוהד כדורסל בארץ שהשקיעו המון מחשבה, זמן וכסף בקבוצה שתהיה העונה. אני מצפה ומאחל להם להוכיח על המגרש עבודה רצינית, נחישות מבחינה קבוצתית ואינדיבידואלית, שיראו את הכישרון על הפרקט תוך כדי שישמרו על ערכי הפועל וצניעות מחוצה לו, שיהיו בריכוז מירבי ושלא יתרגשו מרעשי רקע שיגיעו בדרך, ושיעמדו בהצלחה ביעדים המקצועיים שהמועדון הציב לעצמו. בנוסף אני רוצה להודות לאנשי העמותה והמועדון שנתנו לי את ההזדמנות לעצב למועדון שאני אוהד ועל העבודה המשותפת למען הפועל. יאללה הפועל!

 
הפועל ניצחה את וולבס

הפועל ניצחה את וולבס

01/10/2024
לקראת וולבס: כל מה שצריך לדעת

לקראת וולבס: כל מה שצריך לדעת

30/09/2024
הכירו את היריבה: וולבס

הכירו את היריבה: וולבס

29/09/2024